NOUTATI

05.11.07

A fost lansat site-ul renovat Urbanproiect


Istorie

      In august 2004 Institutul National de Cercetari si Proiectari in domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si arhitecturii "Urbanproiect" sarbatoreste aniversarea de 60 ani de activitate. Institutul National de Cercetari si Proiectari "Urbanproiect"; ca institutie de proiectare, a fost fondat in componenta Trustului republican "Moldavstroiproiect" in conformitate cu Hotararea Sovietului Comisarilor Populari a RSS Moldovenesti nr. 168 din 13 august 1944. In anul 1954 trustul "Moldavstroiproiect" si-a schimbat denumirea in "Moldghiprogorselistroi", iar in anul 1957 – in institut de stat pentru proiectari in constructii "Moldghiprostroi". In anul 1998 institutul a obtinut statutul de Institut National de Cercetari si Proiectari "Urbanproiect".

La toate etapele de revitalizare si dezvoltare a urbanismului institutul s-a plasat pe primele pozitii, fiind cea mai mare institutie specializata de proiectari.

Colectivul profesionistilor din institut a devenit temelie pentru crearea scolii de proiectare din republica, fundamentata pe activitatea renumitilor arhitecti, intre care, in speciial, se evidentiaza creatia Academicianului Siusev A.V.

Din problemele primordiale ale perioadei postbelice se mentioneaza asigurarea oraselor si satelor republicii cu documentatie de urbanism, planuri urbanistice generale, zonale si de detaliu.

In perioada anilor 1970-1985 in institut s-au elaborat o serie de proiecte de importanta majora pentru obiecte sociale si culturale. La ele se refera:

Concomitent pentru alte orase si centre raionale institutul a elaborat proiecte pentru constructia cladirilor administrative, obiectelor de invatamant, ocrotirea sanatatii, cultura, sport, pentru amplasarea monumentelor, amenajarea zonelor de odihna, agrement, landsafturi naturale si antropojene.